Katse kohti tulevaan

Fanni Tuuri (19) on yksi tämän kevään tuore ylioppilas Ilmajoen lukiosta. Pesäpallon ja kirjoitusten yhdistäminen oli paikoin haastavaa, mutta nyt kolmeen vuoteen valmistunut Fanni saa ylpeänä laskea ylioppilaslakin päähänsä.

Fanni Tuuri ylioppilas 2024 kesälehti
Fanni painoi muiden ylioppilaiden kanssa valkolakin päähän viime lauantaina. kuva: eeva ala-fossi

Ilmajoen Oksimäessä asuva Fanni Tuuri nautti kovasti lukioajastaan ja lähteekin nyt hyvillä mielin kesää ja uusia haasteita kohti. Kouluun oli hänen mukaansa aina kiva mennä.

– Vaikka täydet lukujärjestykset ja koeviikot olivat rankempia, päällimmäisenä jäi mieleen silti kivat tapahtumat kuten esimerkiksi wanhojen tanssit ja penkkarit, joita erityisesti odotin lukioon mennessäni.

– Mieleeni on jäänyt myös ymmärtävät opettajat, kaverien kanssa vietetty aika ja pienen lukion yhteishenki, Fanni muistelee.  

Kirjoitusurakka

Niin kuin moni muukin ylioppilas myös Fanni kuvailee kirjoitusajan olleen lukioajan haastavinta aikaa.

– Kirjoitusaika oli kuormittavampaa. Stressasin ja podin pientä syyllisyyttäkin, jos en lukenut ylioppilaskokeisiin. Toisaalta stressi toimi myös motivaattorina lukemaan.

– Mitään selkeää lukusuunnitelmaa kirjoituksiin minulla ei ollut vaan luin oman mielen mukaan, mikä toimi itselleni hyvin, Fanni toteaa.

Fannin taktiikka toimikin hänelle, sillä abivuoden aikana Tuuri sai kirjoitettua viisi ainetta, josta hän suoriutui paremmin kuin oletti. Hän kirjoitti syksyllä terveystiedosta E:n ja englannista B:n, jonka hän sai keväällä vielä korotettua C:ksi. Keväällä Fannille matematiikasta tuli M, äidinkielestä myös M ja psykologiasta onnistuneesti L.

– Erityisesti psykologia ja terveystieto olivat mieluisia aineita, joita olin motivoituneempi lukemaan. Matikkaan taas esimerkiksi oli raskaampaa lukea, koska en ollut niin kiinnostunut siitä.

– Olen kuitenkin positiivisesti yllättynyt ja tyytyväinen kaikkiin arvosanoihin, joita kirjoituksista lopulta sain. Ainakaan vielä ei ole suunnitelmissa mennä korottamaan, mutta eihän sitä tiedä, jos mieli muuttuu, tuore ylioppilas pohtii.

Pesäpalloa pienestä pitäen

Fanni on pelannut pesäpalloa noin 12 vuotta, aina 1. luokkalaisesta asti. Hän on pelannut Seinäjoen SMJ:n B-tytöissä etenijänä ja ulkopeleissä polttolinjalla. Fannille on kuitenkin auennut kesälle toinenkin paikka.

– Kesäksi olen siirtynyt Pöytyälle pelaamaan superpesistä, joka on hyvä startti, jos haluan tulevaisuudessa päästä pelaamaan tasokkaampia pelejä.

– Minulla on kämppä Pöytyällä, mutta aika paljon ramppaan myös Turussa siskon luona ja B-tyttöjen peleissä täälläpäin, Fanni kuvailee tämänhetkisiä menojaan.

Myös ulkomailla käydään pesäpallon vuoksi ajoittain ja Fanni viettikin tänä keväänä kaksi viikkoa Espanjassa treenileireillä. Varsinkin tuleva kesä on hänelle kiireistä juuri pesäpallon suhteen ja ympäri Suomea tullaan reissaamaan paljon.

– Kesätöille ei valitettavasti jää kauheasti aikaa tänä kesänä, koska pelit ja treenit tulevat viemään suuren osan ajasta. Pelien määrä vaihtelee, mutta sanoisin että viikolla voi olla jopa kolmet tai neljät pelit parhaimmillaan.

Fanni pohtii, että jälkeenpäin ajateltuna lukio olisi voinut olla parempi suorittaa kolmen vuoden sijasta 3,5–4 vuoteen. Näin hänelle olisi jäänyt paremmin aikaa keskittyä sekä kouluun että pesäpalloon.

– Valmentajat olivat onneksi kirjoitusten alla tosi ymmärtäväisiä. Sain tehdä paljon omatoimisia treenejä eli esimerkiksi käydä kuntosalilla ja jättää myös muutamia harkkoja ja leirejä välistä. Aika vapaasti sain aikataulutettua omia päiviäni.

– Kirjoitukset muutenkin pyöri koko ajan mielessä, joten toisaalta pesäpallo oli hyvä keino viemään ajatuksia muualle stressaavana aikana, Fanni jatkaa.

Välivuosi suunnitteilla

– Seuraavaksi pidän todennäköisesti välivuoden, jonka aikana pääsisi kunnolla miettimään mitä tulevaisuudessa haluan tehdä tai lähteä opiskelemaan. Pesäpallo on myös välivuoden kuvioissa mukana, vaikka vielä ei olekaan varmaan missä pelaan ensi kautena, Fanni toteaa.

Fanni on silti hakenut opiskelemaan luokanopettajaksi ja pääsykokeissa hän on päättänyt käydä kokeilemassa. Kuitenkin mahdollisen välivuoden aikana Fannilla olisi suunnitelmissa jäädä asumaan Ilmajoelle ja päästä kouluun töihin, jossa näkisi paremmin opettajien työtä.

Lauantaina 1.6 Fanni juhlii ylioppilasjuhliaan rennoin mielin. Fanni arvioi, että juhliin olisi tulossa noin 80 vierasta, pääosin sukulaisia.

– Äiti on ehkä enemmän stressannut järjestämisestä ja tarjoilusta mutta itse olen ihan rennoilla fiiliksillä, ylioppilas naurahtaa.