Suunnitelmat valmiina
Omakotirakentamisessa näkyy taas positiivisia signaaleja. Arttu Viitala lähtee urakoimaan perheelleen taloa Ahonkylään.
Ilmajoen kunnassa on odotettu hartaasti tonttikaupan elpymistä, sillä korkojen nousu ja rakennustarvikkeiden hintojen kipuaminen lamauttivat pitkään jatkuneen myönteisen kehityksen. Merkkejä paremmasta on kuitenkin näkyvissä, kun kuluttajien usko tulevaisuuteen alkaa jälleen palautua. Alkuvuoden aikana Ilmajoki on myynyt ja vuokrannut kymmenisen tonttia, minkä odotetaan vievän kunnan asukasluvun takaisin kasvukäyrälle.
Arttu Viitala, 34, varasi puolisonsa kanssa omakotitontin Ahonkylän Käpälämäen kolmosalueelta reilut kaksi vuotta sitten. Pariskunta halusi monien muiden kuluttajien tapaan ensin katsoa, miten lainojen korot elävät ja tapahtuuko rakennusmateriaalien hinnoissa muutoksia.
– Sekä korot että rakennustarvikkeiden hinnat ovat laskeneet, vaikka koronaa edeltävistä ajoista kaukana ollaankin. Rakentamista ei voi kuitenkaan loputtomiin siirtää, vaan joskus se on aloitettava, Viitala muistuttaa.
Tällä hetkellä mies asuu perheensä kanssa Seinäjoella kerrostalossa vuokralla, sillä he myivät edellisen kotinsa vuodenvaihteen tienoilla. Viitala on alun perin kotoisin Ahonkylästä, joten muutto tuttuihin maisemiin tuntuu erinomaiselta ratkaisulta.
– Puolisoni on myös Ilmajoelta kotoisin. Perheeseen kuuluvat lisäksi 4- ja 2-vuotiaat pojat, hän kertoo.
Tämän nelikon uusi omakotitalo tulee olemaan pinta-alaltaan vajaa 130 neliömetriä. Noin 1 600 neliömetrin tontille saadaan myös autotalli.
– Hommat käynnistyvät heti, kun kaivinkonekuski ehtii toiselta työmaalta paikalle. Kyllä tässä itsekin tietää, mitä kesällä tekee, Viitala hymyilee.
Muutos on ollut nopeaa
Vuosien saatossa Ahonkylä on kasvanut merkittävästi. Tällä hetkellä kylässä on jo kaksi koulua ja myös varhaiskasvatuksen palveluihin on satsattu.
– Muutin alueelta pois toistakymmentä vuotta sitten, mutta paljon on tapahtunut siinä ajassa. Ahonkylän koulua on laajennettu kaksi kertaa ja lisäksi on rakennettu Tuomiahon koulu. Hyvällä valikoimalla oleva kauppa tänne voisi vielä tulla, Viitala pohtii tulevaa asuinympäristöään.
Mies kehuu Ahonkylän sijaintia, sillä maakuntakeskuskin on vain lyhyen siirtymän päässä. Ulkoilun ja liikunnan kannalta kylä tarjoaa paljon mahdollisuuksia, sillä luonto ja elämysreitit ovat lähellä.
– Tunnen muitakin Ahonkylään paluumuuttaneita. Osa elinikäisiä ystävistä on taas asunut siellä koko elämänsä, Viitala korostaa sosiaalisten suhteiden merkitystä.
– Onhan sekin mukavaa, että lapset saavat mennä nyt uuteen kouluun, jossa ei tarvitse huolestua sisäilma- tai homeongelmista, hän pohtii muuttoa jälkikasvun kannalta.
Tuttua puuhaa
Viitala työskentelee rakennusalalla, joten talonrakennuspuuhiin on kosolti osaamista.
– Kiva tehdä välillä itsellekin, kun tekee koko ajan muille. Varmasti tässäkin haasteita tulee vastaan, mutta ne on vain selvitettävä.
Oman talon elementtirakenteet on tehty lähituotantona samassa firmassa, jossa Viitala nyt työskentelee. Elementit kulkeutuvat myöhemmin rekan kyydissä oikeaan osoitteeseen pystytystä varten. Talon rakennusaikatauluista löytyy myös joustamisen varaa.
– Ei nyt ihan jouluksi kotiin, mutta jos ensi keväänä tai kesänä päästäisiin muuttamaan. Mutta mitä nopeammin, niin sen parempi, Arttu Viitala tuumii.
Ahonkylä vetovoimainen
Ilmajoen kunnalla on tontteja tarjolla keskustan alueella, Ahonkylässä, Koskenkorvalla, Neirossa ja Huissilla. Varattuna on juuri tällä hetkellä 16 tonttia (tilanne 3.6.), joista kolmesta kunta on tekemässä kaupat kesäkuun aikana. Rakentaminen on vauhdittunut erityisesti Ahonkylässä, kun muilla alueilla on ollut vielä toistaiseksi hiljaisempaa.
– Tonttien maksimivarausaika vaihtelee. Lähtökohtaisesti se on Ahonkylässä yksi vuosi ja muualla puolitoista vuotta. Tontin voi varata aina puoleksi vuodeksi kerrallaan, kunnan maanmittausinsinööri Henrik Turja kertoo tilanteesta.
Maailmantilanteen epävarmuuden vuoksi Ilmajoella päätettiin aiemmin, että ennen 1.6.2023 varattuja tontteja voi pitää hallinnassaan normaalia pidempään. Tämä jatkoaika on kuitenkin pian päättymässä.
– Tällä hetkellä ei ole tietoa, milloin uusia alueita tulee varaukseen. Se riippuu tonttien menekistä ja kunnallistekniikan ynnä muun rakentamisen rahoituksesta, Turja sanoo.
Ilmajoella tontin ostamisen vaihtoehtona on nykyisin myös sen vuokraaminen, jolloin rakentamisen alkupääomaa tarvitaan vähemmän.
– Omakoti- ja paritalotontteja on ollut mahdollista vuokrata joulukuusta 2022 alkaen. Lähtökohtaisesti vuokraus on vaihtoehtona kaikille kunnalla myynnissä oleville omakoti- ja paritalotonteille, maanmittausinsinööri toteaa.