Yhteistyön voimaa

Ilkan kenttä on Ilmajoen kauneimpia paikkoja. Siellä kuljeskellessa voi tuntea entisajan ihmisten palon kehittää omaa paikkakuntaansa. On tarvittu ahkeruutta, sitkeyttä ja rohkeutta. On tarvittu jääräpäisyyttä, mutta toisaalta myös nöyryyttä ja yhteistyökykyä.

Tänä kesänä saamme juhlistaa 100-vuotiasta Ilkan patsasta. Tuo Matti Visannin suunnittelema mukulakivinen pienoislinna on rakennettu Jaakko Ilkan ja nuijamiesten kunniaksi. Patsaan julkistaminen oli aikanaan iso tapahtuma, ja kesäkuun alussa juhlitaan taas isosti.

Alueelta löytyy myös Ilmajoen museo. Sen päärakennuksen valmistumisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 110 vuotta. Suomen ensimmäinen maamiesseura perustettiin Ilmajoelle, ja se teki suuren työn saadakseen paikkakunnalle oman paikallismuseon.

Lakeuden raivaaja -patsas puolestaan valmistui vuonna 1954 eli 70 vuotta sitten. Patsas on presidentti Kyösti Kallion pojan Kalervo Kallion käsialaa. Patsas pystytettiin muun muassa niiden maanraivaajien kunniaksi, jotka kuivattivat Alajoen alueen viljelysmaaksi ja mahdollistivat siten Ilmajoen vaurastumisen.

Lisäksi Ilkan kenttää koristaa Erkki Ala-Könnin muistomerkki vuodelta 1998. Ala-Könni oli ilmajokelaissyntyinen kansanperinteen tutkija, joka oli erikoistunut kansanmusiikkiin.

Hän oli suomalaisen kansanmusiikin kerääjä ja yksi Kaustisen kansanmusiikkijuhlien perustajista.

Ooppera-areena ja Ilmajoen Musiikkijuhlat ovat oleellinen osa Ilkan kentän kokonaisuutta. Ooppera-areena nousee Kyrönjoen rannassa komeana, mutta tärkeämpää on kuitenkin se kulttuurinen perintö, minkä tapahtuma paikallisidentiteettiin jättää. Ensi kesänä saammekin viettää Musiikkijuhlien 50-vuotisjuhlia.

Vuonna 1965 valmistunut kunnantalo seisoo jykevänä kentän laidalla. Siellä työskentelevät ihmiset ovat vahvasti kiinni tässä ajassa ja tulevassa. Yhä edelleen tarvitaan kehittämisen paloa, sinnikkyyttä ja uskallusta, että kunta pysyy elinvoimaisena. Erityisesti taloudellisesti haastavampina aikoina täytyy olla rohkeutta tehdä kauaskantoisia päätöksiä kotiseudun puolesta.

Arjessa jää toisinaan puurtamaan asioita yksin. On aina välillä hyvä muistuttaa itseään, että yksin tekemällä ei pärjää. Ympärille tarvitaan aina yhteisö. Ja yhteistyön voima koituu koko kunnan hyväksi.

Rentouttavaa kesää!