Etelä-Suomeen kotiutunut Marko Maunuksela julkaisee uutta musiikkia perjantaina

Vuoden 2010 tangokuninkaan uusin aluevaltaus on tosi-tv, josta hän sai heti menestystä. Vaikka radiotyö onkin vienyt laulajan pääkaupunkiseudulle, tutut piirit ja työkuviot vetävät häntä vieläkin lakeuksille.

suuri_seikkailu_kausi_1_jakso_10_huipulla_marko_maunuksela_lippu_ja_pysti_aapo_rainio
Marko Maunuksela juhli Suuri seikkailu -kilpailun voittoa Pallastunturin huipulla. Ohjelma on nähtävillä Ruutu-suoratoistopalvelussa, minkä lisäksi voittaja on kertonut omia jaksokohtaisia mietteitään sosiaalisen median kanavissaan. kuva: aapo rainio/nelonen media

Vuodenvaihteessa 2020 Marko Maunuksela ja Taija-vaimo muuttivat Seinäjoelle kerrostaloon, kun Ilmajoen Ahonkylän omakotitalo oli jäänyt lasten aikuistumisen myötä liian suureksi. Astetta isompi harppaus tapahtui parisen vuotta myöhemmin, kun tangokuningas ja pitkään Ylellä radiota tehnyt sai aamujuontajan paikan Aito iskelmä -radiokanavalta.

– Se tarkoitti sitä, että löimme kimpsut ja kampsut kasaan ja muutimme pääkaupunkiseudulle. Olimme asuneet koko elämämme Etelä-Pohjanmaalla ja 20 vuotta Ahonkylässä, jossa lapset saivat varttua, Maunuksela hymyilee.

Hän kuvailee muutosta pieneksi kulttuurishokiksi.

– Sitten kun kävi Etelä-Pohjanmaalla ja lähti sieltä takaisin etelään, niin ei tuntunut siltä, että menisi kotiin. Tuntui ennemminkin kuin lähtisi kotoa pois.

Eikä ihme, jäihän lakeuksille paljon hienoja muistoja.

– No suurin uraan liittyvä asia on tietenkin vuoden 2010 tangokuninkuus, mikä oli aikamoinen ponnahduslauta viihdemaailmaan. Sitä aikaisempi käännekohta oli tietenkin Ilmajoen Musiikkijuhlat. Siellä tein ensimmäisiä lavaesiintymisiäni merkittävässä roolissa Pohjanmaan kautta -oopperassa (2002–2004), sittemmin laajaa uraa myös teatterin puolella tehnyt viihteen monitoimimies kehuu ja jatkaa tarinaa Marit ja Mikot -kuoroon.

Nykypäivään palatessa Maunuksela sanoo pariskunnan tottuneen pikkuhiljaa uuteen elämään pääkaupunkiseudulla. Radiojuontajan työpaikka on ihan Helsingin ytimessä. Työmatkojen hulinaa tasapainottaa kuitenkin Espoossa rauhallisella alueella sijaitseva koti.

”Ärsyttävän hyväntuulinen kesäbiisi”

Soololurittelun lisäksi Maunuksela keikkailee vuoden 2008 tangokuninkaan Jukka Hallikaisen kanssa. Kuusi vuotta yhdessä esiintynyt Marko & Jukka -duo tekee myös yhteistä musiikkia. Sitä on ilmestymässä lisää jo tulevana perjantaina, jolloin kaksikon Lomille lompsis -niminen kappale näkee päivänvalon.

– Se on sellainen ärsyttävän hyväntuulinen kesäbiisi, joka jää päähän soimaan kuin takiainen, hän kuvailee.

Keikkoja riittää tänäkin suvena, mutta ”aikamieheksi” tultuaan Maunuksela on alkanut arvostaa myös tyhjiä kesäpäiviä, sitä ettei kalenteria ole varattu ihan täyteen.

– Tässä on tullut semmoinen olo, että ihmisen pitää vielä nauttia – lomailla ja retkeillä. Ei tämä elämä saa pelkkää työntekoa olla, uuden retkeilyauton juuri hankkinut ajattelee.

Maunukselalle on sadellut viime päivinä onnitteluita. Ne eivät ole myöhästyneitä tammikuussa vietetyn 50-vuotissyntymäpäivän muistamisia, vaan juhlan syynä on uusi titteli: Suuri seikkailija. Maunuksela ansaitsi sen voittamalla viime syksynä Lapissa kuvatun ja tänä keväänä Nelosella esitetyn Suuri seikkailu -tosi-tv-kilpailun.

– Ilmajoenkin suunnalta on tullut todella paljon viestejä. On kiva huomata, että minua pidetään edelleen kylän omana poikana. Kyllä minä ajattelen Ilmajoen toisena kotikuntana syntymäkuntani Alajärven lisäksi.

Ja käyväthän Maunukselat näillä kulmilla edelleen, vaikka osoite onkin vaihtunut Espooseen. Ystävyys- ja verisiteet eivät ole kadonneet minnekään. Esimerkiksi viime viikonloppuna pariskunta vieraili maakunnassa ylioppilasjuhlien tähden.

– Käymme siellä päin tasaiseen tahtiin. Kesäaikana tulee lähdettyä useammin mökille Lappajärvelle. Tangomarkkinoilla on riittänyt minulle joka vuosi monenlaista näkyvää ja vähemmän näkyvää tehtävää. Nyt olen kolmatta vuotta tangolaulukilpailun tuomaristossa ja toista vuotta sen puheenjohtajana.