Esiintymispelosta eroon videoita tekemällä

Petri Wallius tekee YouTube-videoita kahdelle kanavalleen. Videoissa hän saattaa kokeilla itse rakennettua drifting-autoa tai rälläkän laikkojen kestävyyttä.

Petri Wallius6_3_2024
Petri Wallius harrastaa YouTube-videoiden tekemistä. Kuvauspaikkana toimii usein hänen maalaistalonsa tilukset Huissilla. Tontin viereinen pelto sopii hyvin kulkupelien testaamiseen. kuva: aaro syväniemi

Petri Wallius tekee elantonsa valmistamalla kattoristikoita Lakeuden puutuotteella. Ennen sitä hän oli Atrialla töissä 18 vuotta. Vapaa-ajallaan 46-vuotias Wallius tekee videoita YouTube-kanavilleen ’’Petri Wallius’’ ja ’’Wallius Testaa’’. Hänen yksi kuuluisimmista projekteistaan on Mercedes-Benz-merkkinen henkilöauto, jonka moottori on korvattu kahdella Fordin moottorilla.

– Aloitin videoiden kuvaamisen YouTubeen vuonna 2017. Minulla on aina ollut semmoinen esiintymiskauhu. Ajattelin, että minä samalla haastan itseäni, kun aloitan videoiden tekemisen. Ihan ensimmäisiä videoita olen poistanutkin. Aluksi en näyttänyt naamaani ollenkaan videoilla, mutta myöhemmässä vaiheessa totesin, että on paljon järkevämpää näyttää myös omat kasvot videoilla. Se on koko jutun idea, Wallius kertoo YouTube-uransa alkutaipaleesta.

Videoiden tekemisen myötä hän on päässyt esiintymiskammosta eroon.

Kun Wallius lopetti työnsä Atrialla, hän piti välivuoden, jonka aikana hän teki työkseen vain videoita.

– Olin silloin taloudellisesti varautunut tekemään pelkästään videoita pidemmän aikaa. Minun kanavani katsojamäärät ovat kuitenkin sen verran pieniä, että materiaalia pitäisi julkaista todella paljon, jotta pelkkien videoiden tekeminen olisi taloudellisesti kannattavaa. Silloin tein myös paljon live-juttuja nettiin, mutta nyt se puoli on jäänyt vähemmälle.

YouTubeen voi kuvata livevideoita, jolloin katsojat pääsevät katsomaan ja kommentoimaan reaaliajassa.

Monenlaista projektia

Wallius julkaisee pääkanavalle videoita viikoittain ja toiselle kanavalle lähes päivittäin.

– Jos joku haluaa kokeilla tubettamista ja pohtii, että voiko sillä elättää itsensä, niin tärkeintä on sitoutuminen. Jos huomaa, että katsojat tykkäävät tietystä jutusta, niin jälkeen tulee suunnata sisältöä nimenomaan heille.

Wallius tekee videoita täysin harrastuspohjalta ja hänen kanavillaan on yhteensä lähes 2000 videota.

– Keskeinen asia videon tekemisessä on kiinnostavan aiheen valinta. Itsellä kuvanlaatu, editoiminen ja muu on pienemmällä huomiolla.

– Itse olen tykännyt viime aikoina kuvata eniten drifting-videoita. Minulla on muutama auto projektina, joita rakennan siihen käyttöön. Olen nyt yrittänyt saada kaikki aloittamani projektit loppuun, kun niitä on meinannut jäädä keskeneräisiksi.

Autojen rakenteluun ja projektien suunnitteluun menee paljon aikaa.

– Parasta olisi, jos yhdellä videolla saisi tehtyä yhden työvaiheen alusta loppuun. Totuus kuitenkin on, että esimerkiksi turvakaarien asentamiseen menee useita päiviä.

Mieleenpainuvia kuvashetkiä

Eniten Wallius on tykännyt tehdä videoita, joissa pääsee kuvaamaan ajamista rakennetuilla ajokeilla.

– Yhtenä kuvauspäivänä olimme vuokranneet lennokkikameran, jolla saa kuvattua hienonnäköistä materiaalia. Ajoimme kaiken kaluston kanssa kuvauspaikalle, mutta ensimmäinen puolitoista tuntia meni autoa korjatessa ja vikaa ei meinannut millään löytyä. Lopulta huomasimme, että yksi pieni johto oli vain ollut löysällä ja auto ei sen takia lähtenyt käyntiin.

Walliuksen mielestä parhaat videot syntyvät, kun kaikki ei mene aivan suunnitelmien mukaan.

– Välillä tuntuu vaikealta saada kuvaustilanteen tunteet välittymään kuvaruudulle. Vaikka videon tekohetkellä olisi kokenut hienoja hetkiä, niin voi tuntua, että lopullisesta videosta se tunne puuttuu.

– Sitten taas, jos videoissa yrittää liikaa, niin sekään ei tunnu kivalta. Ehkä parempi, että videoita tehdessä sanomisia ei hirveästi suunnittele etukäteen. Pääasia on, että yrittää olla mahdollisimman aito, Wallius pohtii.

Moni katsoo Walliuksen videoita, koska he haluavat tietää, mitä sanottavaa hänellä on. Hän osallistaa katsojia videoihinsa kysymällä heiltä vastauksia rakennusprojekteihin liittyviin ongelmiin.

– Kameralle puhuminen on mielenkiintoinen asia. Se on jostain syystä aika koukuttavaa. Moni ihmettelee, että miten ihmiset jaksavat katsoa sitä, kun lässytän ihmisille. Mutta jostain syystä he haluavat kuulla, mitä sanottavaa minulla on.