Etelä-Pohjanmaalla tehdään noin 150 yrityskauppaa vuodessa
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjillä on omistajanvaihdosasiantuntija, joka antaa puolueetonta neuvontaa yritysten myyjille ja ostajille. Asiantuntijan mukaan heikot talousvuodet ovat hillinneet yrityskauppojen toteutumista.

Kaksi edellistä vuotta ovat jarruttaneet yrityskauppoja. Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija Jorma Ranta tietää, että moni myyjä pidättelee myyntiaikeitaan, koska ostajilla on vaikeuksia saada rahoitusta.
– Korkotaso näyttää nyt lähtevät nopeasti laskuun, mikä varmasti piristää yrityskauppoja. Nyt on eletty pari vuotta suhdanteessa, jossa yrityksiä on ollut vaikea myydä. Huolimatta siitä, että taloustilanne on ollut heikko, niin pienempiä yrityskauppoja, joissa hinnat ovat maltilliset, on tehty lähes yhtä paljon kuin ennen koronaa hyvinä vuosina, Ranta kertoo.
Normaalisti Etelä-Pohjanmaalla tehdään 80 osakekauppaa vuodessa. Pienissä yrityksissä tehdään kuitenkin enemmän liiketoimintakauppoja. Yhteensä Ranta arvioi yrityskauppojen kokonaismääräksi Etelä-Pohjanmaalla noin 150 vuodessa.
– Vuonna 2023 tehtiin vain 60 osakekauppaa, mikä oli kolmanneksen pudotus normaalivuoteen. Kuluvasta vuodesta ei ole vielä tietoa, mutta omasta asiakaskunnastani tiedän, että pienempiä omistajanvaihdoksia on tehty tänä vuonna 30. Olosuhteisiin nähden pidän tätä hyvänä määränä.
”Nopeat syö hitaat”
Yrityksen myyntiä suunnitteleville Rannalla on neuvo:
– Nopeat syö hitaat. Kannattaa pohtia, mikä on se hetki luovuttaa omistusta. Ovatko kaikki dokumentit tallella ja sopimukset kunnossa eli kova fakta, mitä ostaja haluaa nähdä ja kuulla?
Ranta auttaa yrityskaupoissa niin ostajia kuin myyjiä. Hän on puolueeton asiantuntija, ja ohjaa asiakkaansa tarvittaessa muille asiantuntijoille. Hän muistuttaa, että yrityksen myynti vie aikaa.
– Vaikka ostaja ja myyjä olisivat halukkaita tekemään kaupat, silti prosessiin tahtoo mennä 6–8 kuukautta. Usein ostaja perustaa yhtiön, joka ostaa myyjältä liiketoiminnan, ja käy neuvottelut pankin ja Finnveran kanssa. Sitten kirjanpitäjä tekee välitilipäätökset tai odotetaan tilikauden päätöstä, Ranta luettelee.
– Moni yllättyy, että yrityskauppaan voi mennä kuukausia, vaikka periaatteessa kaikki on ollut selvää.
Hän tietää, että joskus myyjä joutuu hakemaan sopivaa ostajaa vuosia.
– Merkittävin syy yrityskaupalle minun asiakaskunnassani on se, että yrittäjä on tullut eläkeikään ja haluaa luopua toiminnasta. Moni jatkaa eläkevuosien yli, mutta jossain vaiheessa into loppuu.
Yritysoston kautta yrittäjäksi
Rannan mukaan ilahduttavan moni yrittäjä löytää jatkajan omasta perheestä. Sukupolvenvaihdos tehdään noin 10 prosentissa yrityskaupoista. Alkavia yrittäjiä ostajista on noin puolet.
– Yritysosto on varteenotettava tapa lähteä yrittäjäksi. Riskit ovat huomattavasti pienemmät kuin silloin, kun lähtee nollasta aloittamaan omaa yritystoimintaa. Hyvä puoli on, että saa vanhan yrittäjän tuen. Myyjille on monesti tärkeää, että saa hyvän jatkajan.
Ranta vertailee osakekaupan ja liiketoimintakaupan eroja.
– Liiketoimintakaupassa ostaja ostaa esimerkiksi tarvittavat koneet, kalusteet, ohjelmistoja, lisenssejä ja yleensä yrityksen nimen sekä asiakasrekisterin. Liiketoimintakauppa on ostajalle turvallisempi, mutta monimutkaisempi toteuttaa kuin osakekauppa. Osakekaupassa vaihtuu yrityksen osakekanta, jonka mukana siirtyvät vastuut ja velvoitteet.
Suurin osa myytävistä yrityksistä on osakeyhtiöitä, mutta Ranta tietää, että myös toiminimiyrittäjällä on mahdollisuus siirtää osaamisensa uudelle yrittäjälle.
– Arvokkaita asioita ovat asiakkaat, liikesuhteet ja toimintatapa, jolla palvella asiakkaita. Osaamisen siirto vaati sen, että myyjä kouluttaa potentiaalisen ostajan ottamalla hänet esimerkiksi työharjoitteluun tai oppisopimussuhteeseen. Monesti ostajaksi voi löytyä omista verkostoista toinen toiminimiyrittäjä.