Lapset muuttavat Ylistarosta Ilmajoelle
Humana siirtää Ylistaron Pihakoivun toiminnan uusiin tiloihin Seppälänkujalle. Kouluikäiset aloittavat syksyllä koulunkäynnin Ilmajoella. Osalle opetus järjestetään lastensuojelulaitoksen tiloissa.

Seppälänkujalle noussut hirsirakennus odottaa asukkaita. Sisätilat tuoksuvat uutuuttaan ja useista ikkunoista avautuu peltonäkymä. Kun routa on sulanut, alkavat pihatyöt. Humanan 20-paikkainen lastensuojelulaitos on jaettu kahteen 7-paikkaiseen erityistason ja yhteen vaativan tason yksikköön, jossa on kuusi paikkaa. Huostaanotetut lapset ja nuoret siirtyvät sinne olemassa olevasta yksiköstä.
– Pihakoivu siirtyy Ylistarosta Ilmajoelle. Työntekijätkin olivat halukkaita siirtymään uuteen paikkaan, joten rekrytointia ei tarvitse tehdä, palvelujohtaja Elias Mänttäri kertoo.
Tällä hetkellä nuorimmat ovat 9-vuotiaita ja vanhimmat täysi-ikäisyyden kynnyksellä.
– Monella lapsella on tarve erikoissairaanhoidon palveluille. Ilmajoki sijaitsee hyvässä paikassa niitäkin ajatellen.
Ohjaajia on kolmisenkymmentä. Yksikönjohtaja Katja Mantila valmistelee paikkoja niin, että toukokuun alussa lapset voivat muuttaa.
– Lasten ja nuorten kanssa on juteltu muutosta lokakuusta asti. Olemme myös vierailleet täällä uudessa talossa rakennusaikana.

Hoivarakentajilta tilattu rakennus on täysin kalustettu ja varustettu. Humana on tiloissa vuokralaisena. Rakennuksen omistaa Lumme palvelukiinteistöt.
Kolmen yksikön lisäksi rakennuksesta löytyvät opetustilat ja itsenäistymisasunto.
– Tällä hetkellä meillä ei ole nuorta, joka tarvitsisi asuntoa, mutta sitä voidaan käyttää myös muuhun tarkoitukseen, esimerkiksi valvottuihin tapaamisiin tai vanhempien yöpymisiin, Mantila sanoo.
Hänellä on suunnitelmissa toteuttaa vaativan yksikön puolelle aistihuone.
– Vielä ei ole päätetty, mitä sinne tulisi. Eräs tyttö toivoi pallomerta, mikä kuulosti tosi kivalta. Ehkä sen saisi toteutettua, Mantila miettii.
Opetuksen järjestää kunta
Mänttäri on iloinen siitä, että Ilmajoella on otettu tuleva lastensuojelulaitos vastaan niin hyvin.
– Ei ole itsestään selvyys, että lastensuojelulaitokseen suhtaudutaan myönteisesti. Kunnan johdon kanssa kaikki on sujunut hienosti.
Mänttärin mukaan yhtään valitustakaan ei ole tehty.
Opetustiloissa on kaksi pientä luokkahuonetta. Opettaja tulee Ilmajoen kunnan puolesta.
– Kunta on päivisin toimijana opetustiloissa, mutta iltaisin ja viikonloppuisin myös näitä tiloja voidaan käyttää muuhun toimintaan, Mänttäri selventää.
Muutama Pihakoivun kouluikäisistä aloittaa yleisopetuksessa Ilmajoella ensi syksynä. Erilaisiin harrastuksiinkin heitä saattaa paikkakunnalla liittyä. Lastensuojelulaitos toimii vanhempien sijaisena vastaten kaikista lapsen elämään liittyvistä kustannuksista, myös harrastuksista.
Muutto on vaatinut erilaisia valmisteluja muun muassa aluehallintoviraston ja hyvinvointialueen kanssa. Operatiivinen päällikkö Sanna Lehtola on järjestellyt muuttoon liittyviä käytännön asioita. Uudessa Pihakoivussa on oma yksikkönsä pienille lapsille, 4–12-vuotiaille.
Lehtola on uransa aikana nähnyt muutoksen lastensuojelualalla.
– Kun on rakennettu uusia tiloja, niiden kautta lastensuojelun arvostus on lisääntynyt. Koska monelle lapselle tämä on pitkäaikainen koti, on tärkeää, että tilat ovat terveet ja ajanmukaiset, Lehtola toteaa.
Pihakoivuun voidaan sijoittaa myös kiireellisesti huostaanotettuja lapsia.