Etelä-Pohjanmaan Opiston taideakatemia alkaa

Jenni Salo E-P Opisto kesälehti
Jenni Salo kuvailee hankkeen olevan seikkailu, johon hän on innoissaan lähdössä mukaan. kuva: eeva ala-fossi

Etelä-Pohjanmaan Opistolla lähtee ensi syksynä käyntiin Taideakatemia, jonka nimeksi on pohjalaisittain ristitty Sisua ja syräntä. Taideakatemiassa on tarkoitus tehdä töitä viiden taiteenalan parissa, jotka ovat kirjoittaminen, teatteri, tanssi, musiikki ja kuvataide.

Etelä-Pohjanmaan opiston rehtori Kyösti Nyyssölä kuvailee hankkeen olevan verrattavissa monille tuttuun urheiluakatemiaan.

– Taideakatemian tarkoituksena on ensisijaisesti tarjota merkityksellisyyttä ja motivoivia mahdollisuuksia 16–25-vuotiaille nuorille aikuisille. Haluamme hankkeen avulla saattaa eri toimijat sekä sidosryhmät yhteen nuorten kanssa ja tällä tavoin lisätä eri taidealojen pitovoimaa nuorille, Nyyssölä kertoo.

Nyyssölä kuvailee Etelä-Pohjanmaan opiston roolin olevan koordinoija työssä, jossa on paljon eri toimijoita mukana. Toimijoita voi olla niin julkisesta kuin yksityisestä sektorista kuten esimerkiksi musiikkioppilaitoksia ja harrastajateattereita.

Etelä-Pohjanmaan flikka hankepäälliköksi

Hankepäällikön tehtävään on valikoitunut Alahärmästä alun perin kotoisin oleva Jenni Salo. Salo on itse harrastanut monia taiteenlajeja pienestä pitäen sekä työskennellyt muun muassa musiikinopettajana ja erilaisten taidealan projektien parissa muualla Suomessa. Paluu lakeuksille kuitenkin kutkutti.

– Haaveilimme mieheni kanssa muutosta takaisin Etelä-Pohjanmaalle ja viime kesänä päädyimmekin Ilmajoen Ahonkylään, josta olimme kuulleet paljon hyvää. Olemme tykänneet Ilmajoella asumisesta tosi paljon, Salo kehuu.

Jennille ja Kyöstille idea Taideakatemian perustamisesta syntyi yhteisistä keskusteluista ja ideaa onkin hauduteltu jo jonkin aikaa.

– Jos minulle herää sellainen tunne, että joku ovi pitää avata niin se täytyy silloin tehdä ja siitä täytyy lähteä kulkemaan. Tämä juttu kutsui minua ja se tuntuu omalta, Jenni kuvailee.

Tärkeän asian puolesta

Jenni näkee Taideakatemian perustamisen nuorille aikuisille tärkeänä asiana niin nuorien kuin Ilmajoen lähialueiden elinvoimaisuuden kannalta.

– Pyrkimyksenämme olisi, että nuoret voisivat nähdä tulevaisuuden kuvioita Etelä-Pohjanmaalla, eikä heidän tarvitse lähteä opiskelemaan kauemmas taiteenaloja. Varhaisnuorilla on peruskouluun asti hyvät mahdollisuudet taiteiden eri lajien parissa ja haluaisimmekin luoda tälle jatkumon.

– Haluaisin, että toiminnassamme näkyisi kaksi peilauspintaa: Toinen on tavoitteellisuus eli uskalletaan asettaa rima korkealle ja toinen on itsessään tekemisen ilon ja palon luominen, Jenni kertoo näkemyksiään alkavasta Taideakatemiasta.

Elokuussa hanke aiotaan potkaista käyntiin tiedottamalla nuoria Taideakatemiasta. Tulevaa syksyä hankepäällikkö odottaa todella toiveikkaasti ja intoa puhkuen.

– Odotan ennen kaikkea yhteistyötä niin sidosryhmien kuin nuorten kanssa. Toivon, että nuoret löytävät ja innostuvat hankkeesta sekä saisimme tuettua heidän hyvinvointiaan.