Kaatosade aiheutti viikonloppuna hälytyksiä
Vesi tulvi kellareihin ja sade katkaisi liikenteen kantatie 67:lla. Nikkolantien kautta ohjattiin kulku vielä maanantaina. Pelastuslaitokselle tuli toistakymmentä kellarikeikkaa.
Pelastuslaitos kävi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tyhjentämässä talojen kellareita vedestä pääasiassa keskustan ja Palonkylän alueilla. Päivystävä ryhmänjohtaja Esa Katajamäki kertoo, että apua annettiin 10–15 kiinteistölle. Pelastuslaitoksen yksiköitä oli liikkeellä Ilmajoen lisäksi Koskenkorvan VPK:lta, Seinäjoelta, Nurmosta ja Kurikasta.
– Hälytyksiä tuli lauantai-illasta kello 20 lähtien, ja kellon ympäri vedettiin. Sunnuntaiaamuna vesisade loppui ja tilanne alkoi helpottua. Saimme esimiehiltämme ohjeistuksen neuvoa ihmisiä hankkimaan taloon oman pumpun heti, kun kaupat aukeavat.
Katajamäki kiinnittää huomiota siihen, että yllättävän monelta puuttuu kellarista pumppu.
– Tämä oli poikkeuksellinen sade, mutta silti on aina mahdollista, että jos talossa on kellari, sinne voi nousta vesi. Jos näitä pumppuja olisi, pelastuslaitosta ei ehkä tarvitsisi hälyttää apuun. Se on monen tunnin homma, että vesi saadaan pumpattua kellarista pois. Pelastustoimella ei ole antaa näitä pumppuja.
Ukkosmyräkkä aiheutti myös toisenlaista tuhoa.
– Samaan aikaan salama poltti yhden ladon Alajoella, Katajamäki kertoo.
Kantatiellä jouduttiin poikkeustoimiin
Kantatie 67:lla Destialla oli työ saada tielle noussut vesi virtaamaan pois. Tie oli kokonaan poikki sunnuntaiaamusta kello 6 maanantai-iltaan asti.
– Jouduimme tekemään radikaalin ratkaisun ja kaivoimme yhden taloliittymän kokonaan auki talon omistajan suostumuksella. Sillä saatiin joudutettua veden laskemista, työmaapäällikkö Ari Oravasaari kertoo.
Taloon on järjestetty kulkuyhteys ja liittymän korjaamisesta on sovittu kiinteistön omistajan kanssa.
– Oli hienoa, että isäntä oli tähän järjestelyyn suostuvainen. Nyt pitää odottaa, että vesi on laskenut niin paljon, että saamme asennettua uuden rumpuputken. Uskon, että tähän menee päivä tai kaksi. Vastaavantyyppinen tilanne on tietääkseni ollut toistakymmentä vuotta sitten samassa paikassa, Oravasaari toteaa.
Hän huomauttaa, että sade oli hyvin paikallinen ja erittäin voimakas.
– Tällaiset sateet eivät ole ihan jokavuotisia. Niitä on kerran 10–15 vuodessa. Vesimäärästä minulla ei ole faktaa, mutta kun olen asiasta keskustellut, niin kuulin, että Munakan asemalla mitattiin 130 millin sademäärä, kun Ylistaron Pelmaalla sademäärä samana aikana oli 50–60 milliä.
Kaatosadealue sijoittui Ilmajoen eteläpuolelle ja Seinäjoelle. Oravasaaren mukaan ympäröivät alueet ovat säästyneet pahimmalta.
– Toinen paikka, jossa kantatie oli liikenteeltä suljettu, oli Seinäjoen ja Nurmon välillä, jossa hulevesijärjestelmä ei vetänyt. Se oli kuitenkin lyhytaikainen, päivän juttu. Ilmajoen tilanne oli huomattavasti pahempi.
Kesän rankkasateet ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että vesi jäi makaamaan.
– Kun maaperä on kyllästetty vedellä, se ei ime määräänsä enempää.
Liikenne jouduttiin ohjaamaan Nikkolantien kautta. Oravasaari arvioi, että kaikki on sujunut hyvin.
– Nikkolantiellä alennettiin nopeusrajoitus 50 kilometriin tunnissa. En ole kuullut, että siellä olisi sattunut mitään onnettomuuksia.
Vesi söi reiän pyörätiehen
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tienpidon suunnitteluyksikön päällikkö Janne Ponsimaa toteaa, että Ilmajoella satoi parissa päivässä parin kuukauden sademäärän verran. Hän vakuuttaa, että kantatie 67:n tilanne tutkitaan, onko tehtävissä jotain, että vastaavalta jatkossa vältytään.
– Aika poikkeuksellisia sademääriä nämä ovat. Sateet ovat paikoitellen aiheuttaneet nyt vaurioita, joita korjataan.
Yksi vaarallinen vaurio havaittiin Ahonkylässä kantatie 67:n levähdysalueen kohdalla.
– Vesi oli syönyt reiän tiehen kevyen liikenteen väylällä. Monttu on täytetty nyt sepelillä. Rumpu vuotaa ja se uusitaan jossakin vaiheessa.
Ponsimaa kertoo, että tierummut ovat murheenkryynejä.
– Meillä on myös vilkkaasti liikennöidyillä teillä paljon päätierumpuja, jotka pitää uusia. Nämä ovat jonkinlainen haaste, koska maksavat paljon ja usein vaativat merkittäviä kiertotiejärjestelyitä.
Joki tulvi Ooppera-areenalle
Ilmajoen Musiikkijuhlien kenttätoimikunta pelasti purettavien rakenteiden osia veden vallasta sunnuntaina. Jyrki Kalliomäki oli paikalla traktorin kanssa.
– Joen kanssa on opittu elämään, mutta silti emme lauantaina olisi arvanneet, että seuraavana päivänä joki tulvii, Kalliomäki kummastelee.
– Vesi nousi kolmannelle penkkiriville. Sunnuntaina kävin pelastamassa traktorilla lavasteita, puutavaraa ja rappusia. Taukotupa täyttyi vedellä, ja sieltä kävimme hakemassa kaksi jääkaappia ja pakastimen. Valo paloi vielä kummassakin.
Kalliomäki oli kuullut lähialueen asukkaalta, että sademittari oli täyttynyt 105 millin viivaan. Kenttätoimikunnan vapaaehtoisten urakka siirtyi alkuperäisestä aikataulusta, mutta Kalliomäki toteaa, ettei se maailmaa kaada.
– Käymme Lapin-reissulla ja jatkamme sitten purkamista.