Koulut – lapset – talous

Aluevaltuutettu, Ilmajoen kunnanhallituksen 1.vpj. (ps.) Helena Rahkola

Koulumme ovat huonossa kunnossa. Lapset tarvitsevat terveysturvallisen oppimisympäristön ja henkilökunta hyvät työolot, se on selvää, mutta moni muu onkin sitten epäselvää. Laskelmia on tehty ja äkkiseltään näytti, että Herrala, Palonkylä ja Peltoniemi kannattaa yhdistää, mutta kun asiaa pohtii syvemmin ja laskee kaikki plussat ja miinukset, mikä on lopulta se oikea ratkaisu?

Kun mietin, olisinko aikanaan ostanut tontin Napustanmäestä, jos Palonkylän koulua ei olisi ollut, niin vastausta ei tarvitse empiä, vaan se on selkeä: en olisi. Kouluverkkopäätöksiä tehdessä pitää ajatella taloudellisuuden lisäksi kunnan vetovoimaa ja ennen kaikkea lapsia!

Peltoniemi on ollut pitkään vajaalla käytöllä ja oppilasennuste on laskeva. Sieltä on kevyenliikenteenväylä Herralan koululle, jotta näiden koulujen yhdistäminen tuntuisi loogiselta. Herralassa on tällä hetkellä uusia tiloja, jossa on pienluokat ja erikoisluokkia kuten käsityöluokat ja musiikkiluokka. Riittäisikö niiden kapasiteetti, jos kaikki kolme koulua yhdistetään? Myös Palonkylässä on kunnossa oleva uusin lisäsiipi, jossa on muistaakseni ainakin keittiö, ruokailutila ja liikuntasali. Pystyisikö näitä tiloja hyödyntämään jatkossakin, kun ainakin tässä kohtaa, kun väistötilojen paikkoja mietittiin, ne nähtiin etuna.

Päiväkotipaikkoja kunnassamme myös tarvitaan ja 5-vuotiaat ovat eskareiden kanssa samalle tontille sopiva ikäluokka, ja siihen taas nivoutuu eka- ja tokaluokkalaiset yhdistetyn esi- ja alkuopetuksen muodossa. Tätäkin kuviota pitää pohtia. Voisiko esimerkiksi pienemmät käydä koulunsa Palonkylässä ja siitä siirtyä Herralaan ylemmille luokille, jos Palonkylässä ei tulevaisuudessa kaikille luokille oppilaita ole riittävästi.

Toivon kunnan virkamiesten puolelta keskusteluiltoja vanhemmille ja koulujen henkilökunnille, kuten tehtiin läntisen alueen koulujen kohdalla. Oli päätös sitten mikä tahansa, nyt on kyse niin isoista asioista, että kaikkia asianosaisia täytyy osallistaa.

Helena Rahkola

Aluevaltuutettu, Ilmajoen kunnanhallituksen 1.vpj. (ps.)