Navetasta kuoriutui kahvila

Pohjalaistaloon perinneympäristöineen pääsee tutustumaan Yli-Lauroselan talomuseossa. Kahvila, taidenäyttely ja tapahtumat on suunniteltu talon tyyliin ja entisajan henkeen.

Yli-Laurosela kahvilaremppa 1 Kesälehti 2024
Kaffila Korvapuusti hyödyntää Yli-Lauroselan hyötypuutarhan antimia ja toimii kesällä uusissa tiloissa takana näkyvässä navetassa. Kiinteistön omistajaa edustava Senaatti-kiinteistöjen kiinteistöpäällikkö Jaakko Ala-Ilkka (oik.) sekä kahvilayrittäjä Marianne Lehtinen ja hänen työntekijänsä Mirjami Sievi odottavat vilkasta kesää talomuseolla. kuva: outi rantala

Ilmajoen kunnantaloa vastapäätä sijaitsevan Yli-Lauroselan talomuseon perinnepiha hurmaa kävijät kesäisin. Nyt navettarakennus on remontoitu 60 asiakaspaikan kahvilatiloiksi. Museoviraston hyväksymät muutokset toteutettiin kevään aikana.

Paikallinen yritys Korvalaanen Oy on avannut taloon Kaffila Korvapuustin kaksi kesää sitten.

– Kahvila on ollu päärakennuksessa, mutta navetta sopii tähän tarkoitukseen paljon paremmin. Navetta on ollut aikaisemmin näyttelytilana. Kun navettaan oli joka tapauksessa suunnitteilla korjausta, ehdotin, että kahvila siirrettäisiin sinne, Kaffila Korvapuustin emäntä Marianne Lehtinen kertoo.

Hänellä on miehensä Janne Lehtisen kanssa viljatuotteita valmistava Korvalaanen Oy, joka pitää talomuseota avoinna nyt kolmatta kesää. Yritys teki juuri Ilmajoen kunnan kanssa jatkosopimuksen tälle ja seuraavalle vuodelle. Marianne Lehtinen haluaa pitää kahvilan tarjonnan talon hengen mukaisena, perinteisenä. Lähiruokaa tulee omien seudulla viljeltyjen tuotteiden lisäksi vieläkin lähempää.

– Talomuseon perinnepihassa kasvaa erilaisia hyötykasveja. Puutarhan sato, raparperit, vadelmat ja mansikat, on tarkoitus hyödyntää kahvilan tuotteissa.

Kesän aikana Yli-Lauroselassa järjestetään muun muassa perinnepäivä sekä musiikki- ja taidetapahtumia.

Ilmajoen kunta, museo ja kiinteistön omistava Senaatti-kiinteistöt ovat tyytyväisiä siitä, että Yli-Lauroselan talomuseossa on elämää. Senaatti-kiinteistöjen Länsi-Suomen alueen kiinteistöpäällikkö Jaakko Ala-Ilkka asuu Koskenkorvalla. Hänellä on näin likietuunen paikka käydä valvomassa remonttien edistymistä Yli-Lauroselassa.

– Viime vuosina on keskitytty rakennusten nostamiseen ylös maasta sekä kaikkien rakennusten kattojen korjaamiseen. Tänä vuonna on vuorossa tämä navetan remontti, johon saimme luvan sijoittaa kahvilatilat, Ala-Ilkka sanoo.

– Alun perin päätimme Museoviraston kanssa, että navettaan tulee kylmillään oleva näyttelytila, mutta Kansallismuseolla ei ollut tulossa tiloihin näyttelyä, joten tämä Mariannen ehdotus osui sopivaan saumaan.

Ala-Ilkan mukaan viime vuosien suurempien kunnossapitobudjettien jälkeen vuosittainen kunnossapitobudjetin taso on nyt keskimäärin 50 000 – 60 000 euroa.

Korvalaanen laajensi toimintaa

Lehtiset viljelevät Koskenkorvalla perinteistä suomalaista mustaa kauraa ja öljykasveja. He ostivat loppuvuodesta 2023 Ylöjärven Vehnämyllyn, joka on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1947. Lehtiset muuttivat nimen Entisajan myllyksi, joka kuvaa sitä, että kaikki jauhatus tehdään perinteisin menetelmin.

– Myllyn ostaminen lisäsi työmäärää merkittävästi. Meillä on tuotanto täydessä käynnissä ja mylly jauhaa enemmän kuin ennen. Lisäksi avaamme myllyn yhteyteen kahvilan tänä kesänä, Marianne Lehtinen hehkuttaa.

Korvalaasella on ollut kausityöntekijöitä, mutta nyt yritys palkkasi ensimmäisen osa-aikaisen työntekijän. Mirjami Sievi on kotoisin Jalasjärveltä ja valmistui bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

– Tein keväällä harjoittelun ja kesän alusta olen ollut Korvalaasella palkkatöissä. Pääosin työskentelen myllyllä, mutta myös kahviloissa Ilmajoella ja Ylöjärvellä.