Ruoantuotannon ilmastovaikutuksista
Pientä oikaisua viime aviisissa esitettyyn väittämään kasvisruoan ilmastokuormituksesta – tuontinakin kasviperäiset tuotteet nimittäin ovat ekologisempia kuin lähellä tuotettu liha. Esimerkiksi valtioneuvoston Ruokaminimi-hankkeen loppuraportti osoittaa, että vegaaninen ruokavalio tuottaa keskimääräistä suomalaista ruokavaliota 37 prosenttia vähemmän päästöjä, vaikka laskennallisesti sisältääkin enemmän tuontituotteita. Puhumattakaan siitä eettisestä näkökulmasta, että kasvisruokavalion vuoksi ei ole tarpeen tappaa ainuttakaan elävää ja tuntevaa olentoa.
Kasvisruoan ja kotimaisen ruoantuotannon vastakkainasettelua tulisi ylipäänsä välttää. Vegaanista ruokaa voidaan valmistaa lähituotetuista kasviksista ja kasviproteiineista. Hyvänä esimerkkinä tästä vaikkapa kotimainen härkäpapu, joka taipuu vallan moneksi.