Sormustimia joka sormelle ja enemmänkin

Sormustimet 1a Kesälehti 2024
Kaisu Mäki löysi sattumalta harrastuksekseen sormustimien keräilyn. Pojantyttären miehen nikkaroimassa seinähyllykössä aarteet pysyvät hyvässä järjestyksessä. kuva: outi rantala

Koskenkorvalaisen Kaisu Mäen työkämpässä neula sujahtaa sukkelasti kankaan läpi.

– Sain tämän sormustimen äidiltäni joskus sotien jälkeen 1940-luvulla, hän esittelee metallista sormustinta, jonka hän on pujottanut sormenpäänsä suojaksi oikeaan nimettömään.

Äidin antama sormustin on edelleen jatkuvasti käytössä, mutta seinähyllykössä on mittava kokoelma muita sormustimia. Erilaisia sormustimia on parinkymmenen vuoden aikana kertynyt 275. Perheenjäsenet tietävät mumman keräilyharrastuksen ja ovat antaneet sormustimia lahjaksi.

– Näitä ovat lapset ja lastenlapset tuoneet minulle ulkomailta. Itsekin olen muutamia ostanut matkamuistoksi, esimerkiksi Kyprokselta ja Espanjasta. Pieni sormustin on halpa ja helppo kuljettaa. Niitä löytyykin yleensä joka maasta.

Osa sormustimista käy paremmin koristeeksi kuin käsitöihin.

– Tämän nahkaisen sain tuliaisena Keski-Euroopasta, en muista tarkemmin, missä lapsenlapseni Marianne oli miehensä kanssa käynyt. Sieltä ei ollut löytynyt sormustimia, niin he olivat pyytäneet käsityöläistä tekemään sellaisen. Muuten hyvä, mutta sormenpäätä tämä ei suojaa, Mäki nauraa ja todistaa sanansa sovittamalla holkkia muistuttavaa luomusta.

Yksi sormustin on saanut kunniapaikan lasikaapista.

– Erikoisin ja arvokkain esine kokoelmassani on kuningatar Elisabethin 70-vuotisvaltakauden sormustin.

Sormustimet ovat sopivia tuliaisia keräilijälle. Osa sopii koristeeksi paremmin kuin käyttöön. Kokoelman helmi on kuningatar Elisabethin 70-vuotisvaltakauden kruunupäinen sormustin. kuva: outi rantala

Ompelija ja maatilan emäntä

Kaisu Mäki on työskennellyt maatilan emäntänä ja käynyt lisäksi töissä kodin ulkopuolella ompelijana.

– Aamulla ja illalla kävin navetassa ja päiväksi poljin töihin Suomen Trikoon tehtaalle Koskenkorvan keskustaan. Kotona ompelin paitoja pojilleni Pekalle ja Jarille.

Hän asuu kivenheiton päässä syntymäkodistaan, jossa hän varttui maatilan tyttärenä. Samoilla kulmilla on hänen poikansa Jari Mäen yritys. Kaisu Mäki jatkoi aikoinaan miehensä Veikon kanssa vanhempiensa Lyyli ja Salomon Kataja-Rahkon maatilaa.

– Pekka jatkoi tilaa vaimonsa Irman kanssa meidän jälkeemme. Nyt vt. isäntänä on heidän poikansa Juhani. Perheessämme on ollut surun vuosia. Ensin kuoli Pekka vuonna 2014 ja sitten Veikko ja Jarin vaimo Katariina vuonna 2016.

Kaisu Mäellä on kuusi lastenlasta ja kahdeksan lastenlastenlasta.

– Nuorin on vasta vauva. Hänet kastettiin Urho Sulho Sakariksi. Isäni oli Sulho Salomon. Olen iloinen siitä, että isäni nimi menee nyt suvussa eteenpäin.

Kaisu Mäki huolehtii kunnostaan polkemalla kuntopyörää.

– Aamulla heti, kun peti on pedattu, menen kuntopyörän selkään. Ei ole pitkä, kun vielä pyöräilin tavallisella pyörällä Tuiskulan lenkin.

Kaisu Mäki täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Hän on syntynyt vuoden 1934 viimeisenä päivänä.

– Olen kuullut, että synnyin aivan vuoden viimeisillä minuuteilla.

Äidiltä saatu vanha sormustin suojaa edelleen ompelijan sormea. kuva: outi rantala