Talonpojat marssivat yhteisötaideteoksessa

Ilmajoen koululaiset esittelevät kulttuurituotoksiaan kunnantalolla Jaakko Ilkan patsaan juhlapäivänä 6.6.

Koululaisten taidetta 1 Kesälehti 2024
Heikki Mukkala (vas.), Veikko Tammela, Mimosa Lammi, Hermanni Ketelä, Veera Ala-Nikkola ja Jaakko Mäki-Latvala sekä muut Peltoniemen koululaiset loivat Nuijamiesten marssi -teoksen. kuva: outi rantala

Peltoniemen koululaisten askartelema yhteisötaideteos palauttaa mieliin nuijasodan ajat. Nuijamiesten marssi -teoksessa talsii viitisenkymmentä nuijasotilasta aseinaan erilaisia keppejä ja maataloustyökaluja. 5.–6.-luokkalaiset ovat kaikesta päätellen perehtyneet 1500-luvun lopulle ajoittuvan nuijasodan historiaan.

– Tässä on Seppo Vaasasta, esittelee Mimosa Lammi.

– Ja tämä on Teppo Könniltä, sanoo Hermanni Ketelä.

– Tämä on Pate, lempinimeltään Seppo Kalju. Hän on Peltoniemen kylästä, Veera Ala-Nikkola kertoo.

– Tällä Frederikillä on paisetauti. Hän on Vaasasta, ja hänen äitinsä on englantilainen ja isänsä suomalainen, taustoittaa Heikki Mukkala.

– Jussi on jo 85-vuotias. Hän on Könniltä päin, kylän vanhin, Veikko Tammela paljastaa.

Jaakko Mäki-Latvala on askarrellut Jaakko Ilkan, joka johtaa joukkoa.

– Nuijamiehet marssivat tässä Santavuoren kohdalla. Etualalla on Armonpelto. Moni mies sai surmansa, kun he taistelivat siellä Flemingin joukkoja vastaan.

Opettaja Susanna Töyli kuvailee ajatuksia, joita teos herättää:

– Vaikka tämä on tulkinta historian tapahtumista, tässä näkyy joukkovoima. Mukana teoksen tekemisessä on ollut koko Peltoniemen koulu. On pienen koulun vahvuus, että pystytään helposti toteuttamaan jotain tällaista. Toivotaan, että teos löytää paikkansa jostain, missä ihmiset voivat sitä myöhemminkin katsella.

Peltoniemen koulun ja muiden Ilmajoen alakoulujen kulttuurituotoksia on esillä kunnantalolla 6.6., jolloin vietetään Jaakko Ilkan patsaan 100-vuotisjuhlaa.

Jaakko Ilkka johtaa kapinallisten talonpoikien joukkoa. Paperimassasta on rakennettu Santavuori ja Armonpelto, jotka oikeasti ovat kaukana toisistaan, mutta taiteilijat ovat ottaneet vapauden sijoitella historian merkittäviä paikkoja teokseen. kuva: outi rantala