Trimma on työllistänyt 30 vuotta
Ilmajoen Kierrätyskeskus työllistää toistakymmentä ihmistä. Taustalla oleva yhdistys perustettiin vuonna 1994 ehkäisemään nuorten syrjäytymistä. Välityömarkkinoilta voi löytyä tie koulutuksiin ja avoimille työmarkkinoille.
Ilmajoen Kierrätyskeskuksessa vietettiin viime viikolla toimintaa pyörittävän Trimma ry:n 30-vuotisjuhlia. Trimma eli entinen Kaks’ kättä työpaja toimii niin sanotuilla välityömarkkinoilla, joka voi olla väylä koulutuksiin tai avoimille työmarkkinoille. Tavoitteena on myös syrjäytymisen ehkäiseminen.
Työvalmentaja Tiia Haapajärvi tekee samaa työtä kuin muutkin talossa, mutta sen lisäksi hänen tehtäviinsä kuuluu ohjaus. Kierrätyskeskuksessa on hänen lisäkseen 13 työntekijää.
– Ohjauksen ja tuen tarve vaihtelee, mutta tällä hetkellä meillä töissä olevat ovat itseohjautuvia. Moni tulee ensin työkokeiluun ja sen jälkeen jatkaa palkkatuetussa työsuhteessa, Haapajärvi kertoo.
Hän toimii myymälävastaava Katariina Ala-Huikun vanhempainvapaan sijaisena helmikuun puoliväliin asti. Haapajärvi on koulutukseltaan sosionomi. Hänellä on 15 vuoden työkokemus alalta, muun muassa kuntouttavasta työtoiminnasta ja ammatillisesta kuntoutuksesta.
Trimmalla on Seinäjoen ja Ilmajoen kierrätyskeskusten lisäksi kymmenen muutakin osastoa, joista saa erilaisia palveluja.
– Ilmajoella on ompelupalvelua ja tavaroitten noutopalvelua keskustan alueella sekä teemme myös pieniä muuttoja. Keväällä tarjosimme myös polkupyörien huoltoa, Haapajärvi luettelee.
Monipuoliset tehtävät ja hyvä porukka
Rauha on työskennellyt Ilmajoen Kierrätyskeskuksessa kesästä lähtien. Vanhustenhoitoalan työt ovat terveyssyistä jääneet, mutta palkkatuki on tarjonnut hänelle jatkon työelämässä.
– Olin Seinäjoella toisella työantajalla, mutta jouduin jäämään sieltä pois, kun muutin Ilmajoelle. Onneksi sain uuden työn täältä kierrätyskeskuksesta. Täällä on mukava ilmapiiri ja hyvää porukkaa, Rauha kehuu.
Ritvakin on joutunut jättämään entisen työnsä, mutta on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseensa.
– Työ on monipuolista ja työyhteisö tosi hyvä. Jos jotain ei osaa, täällä neuvotaan nätisti, miten työ tulee oikeaoppisesti tehdä. Jään täältä sitten eläkkeelle, kun sen aika on, Ritva suunnittelee.
Työtehtävät vaihtelevat tavaran vastaanotosta, lajittelusta ja huollosta myymälän esillepanotöihin, tuotteiden hinnoitteluun sekä kassa- ja asiakaspalvelutehtäviin.
Naiset ovat iloisia siitä, että ihmiset haluavat laittaa itselleen tarpeetonta tavaraa kiertoon. Kierrätyskeskuksen työntekijät käyvät läpi kaikki lahjoitukset, jotta myyntiin päätyvät tuotteet ovat hyväkuntoisia.
– Toivomus on, että ihmiset toisivat myyntikelpoista tavaraa. Huonokuntoista ei kukaan halua ostaa, Ritva toteaa.
Juhlaviikon kunniaksi tuotteiden jo ennestään edullisia hintoja oli laskettu 30 prosentilla. Lastenvaateosastolta ostettavaa löysi Johanna Mäki-Jouppi.
– Kaikki on puhdasta ja ehjää. Tapaan tuoda omiltakin lapsiltani pieneksi jääneitä vaatteita tänne. Tuon vain sellaista tavaraa, jota itsekin ostaisin.