Ylioppilaslakki päähän vain

emiliahautamaki2020
Emilia Hautamäki on kiinnostunut puheviestinnän opiskelusta. Taitoakin varmasti löytyy, sillä hänen suustaan kuullaan perinteinen ylioppilaanpuhe tulevana lauantaina Ilmajoen drive-in-lakituksessa. kuva: sari haapala

Munakasta kotoisin oleva Emilia Hautamäki valmistuu tulevana lauantaina ylioppilaaksi
pitkälti normaalista tyylistä poikkeavalla tavalla. Ilmajoen lukion drive-in-lakitus tuli nuorelle naiselle aluksi hieman yllätyksenä, mutta hetken sulattelun jälkeen hän on järjestelyyn tyytyväinen.

– Kyllä minä arvostan, kun opettajat ovat nähneet näin paljon vaivaa, että meidän ylioppilaat voidaan lakittaa perinteiseen tapaan näin keväällä ja mahdollisimman arvokkaalla tavalla koronatilanne huomioon ottaen. Saadaan nyt kuitenkin sitä juhlan tuntua, Hautamäki kiittelee opinahjonsa henkilökuntaa.

Hautamäen mukaan juhlajärjestelyissä tuli suhteellisen kiire, koska kaikki olivat siinä oletuksessa, että koulun yhteinen juhla olisi vasta syksyllä, jos koronatilanne on siihen mennessä hellittänyt.

– Vähän tuli kiire, kun täytyy ruveta miettimään omien juhlien järjestelemistä. Mietittiin pitkään, mikä olisi paras ratkaisu ja päädyttiin siihen, että järjestämme juhlat Munakan nuorisoseuralla kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, koska koronatilanne saattaa syksyllä olla täällä pahempi kuin se nyt on. Vieraat meille otetaan porrastetusti rajoitteiden puitteissa, hän avaa perheen ratkaisua.

Kirjoitukset purkkiin

Syksyn ja kevään ylioppilaskirjoituksissa Hautamäki kirjoitti äidinkielen, psykologian, matikan,
ruotsin ja englannin.

– Kyllähän kirjoitukset olivat kova uurastus. Kaikki aineet menivät aika lailla kuten ajattelinkin. Olen tuloksiin kyllä tyytyväinen. Säästyin onneksi myös koronan takia aikaistetuilta kokeilta, koska olin kirjoittanut reaaliaineet jo syksyllä.

Hautamäen mielestä ylioppilaskirjoitukset olivat kyllä stressaava kokemus.

–Kirjoituksia tuli mietittyä jo monta kuukautta ennemmin. Oikeastaan niihinhän koko lukion ajan ollaan panostettu, niin tietynlaisia paineita se luo. Helposti tulee myös verrattua itseään muihin, vaikka oikeasti, kun ajattelee, niin kaikilla on erilainen lukutyyli ja tietty lähtökohdatkin, niin ei sitä voi sillä tavalla verrata.

Hautamäki osaa kääntää asian myös toisin päin.

– Toisaalta, kun miettii, niin koko lukioaikahan niitä kokeita varten on töitä tehty, joten kyllä siltä ajalta jotain on pakosta tarttunut. Lopuksi, kun kokeet sitten olivat, niin huomasikin, ettei se niin kamalaa ollut. Oli se kuitenkin helpotus, kun käveli viimeisen kerran koesalista ulos!

– Kyllähän lukion perusopinnoissa oli paljon työtä. Välillä tuntui, että päivistä loppuu tunnit kesken, kun yritti yhdistää koulun, työt ja harrastukset, mutta pääosin löysin kyllä aika hyvän balanssin. Saan muutenkin parhaiten aikaiseksi, kun on paljon tekemistä.

Ilmajoen lukio ei suinkaan ollut Hautamäen ainut vaihtoehto yläasteen jälkeen. Lukuisia sm-mitaleita voittanut alppihiihtäjä päätti kuitenkin lyödä sukset naulaan ja valitsi alppilukion sijasta oman kunnan lukion.

–Saan kyllä olla kiitollinen, että valitsin Ilmajoen lukion. Meillä oli niin hyvä ilmapiiri, ja opettajat varsinkin ovat ihan huippuja! Pienessä lukiossa on se etu, että opettajat tuntevat kaikki opiskelijat hyvin ja toisin päin.

Tulevaisuus edessä

Hautamäen tulevaisuuden suunnitelmissa ovat yliopisto-opinnot. Kevään yhteishaussa hän haki
opiskelemaan viestintää Tampereen yliopistoon.

– Käytännössä kyse on puheviestinnästä, mutta opintojen nimi muuttui tänä vuonna pelkäksi viestinnäksi, vaikka opetus onkin samanlaista. Puheviestinnästä tuli minulle se ykköshakukohde. Hain lisäksi myös logopedian koulutukseen.

Nyt Hautamäki siis odottaa yliopistojen tuloksia, mutta opiskelemaan ei ole kuitenkaan kiire.

– Jos tänä vuonna ei opiskelupaikka vielä tärppää, niin sitten teen varmaan töitä ja käyn ehkä korottamassa joitakin aineita.

Hautamäen loppuvuosi ei missään tapauksessa jää kuitenkaan tylsäksi, sillä alppihiihtouran jälkeen hän on ehtinyt jo pärjäämään painonnostossa. Viime vuodelta taskussa on alle 20-vuotiaiden sm-hopeaa, ja elokuussa olisivat vuorossa tämän vuoden mestaruuskisat Rovaniemellä.

– Vähän nyt koronan vuoksi huolettaa, että tuleeko kisoja, mutta katse on kuitenkin noissa kisoissa, Hautamäki päättää.