Hieno matka hevosten omistajaksi
Ilmajoen Luoman kylässä asuva Martti Uusi-Ranta on tullut nopealla aikataululla raviurheiluun mukaan. Hänen pojallaan Aleksilla on tavoitteena saada hevosista ammatti.
Martti Uusi-Rannan, 56, kilpailuhenkisyyttä tukee entinen harrastus, sillä aiemmin hän on saavuttanut menestystä painimolskeilla. Hevosten kanssa toimiminen kulkee oman siviilityön ohessa.
Uusi-Ranta on tuore kasvo ravipiireissä, mutta mies on tosissaan matkassa.
– Kävin ensimmäistä kertaa raveissa Seinäjoella 2021. Ne olivat Kuninkuusravit. Tutustuin siellä luvialaisiin Saku Ankeloon, Niina Kaijaniemeen ja Niina Liljaan, jotka kysyivät Ruotsin kylmäverisen Tåga Odin -hevosen kimppaan mukaan.
– Näin tapahtui ja seurasin samalla heidän toista kimppahevosta Cameron Wakea. Lähdin siihenkin mukaan, Uusi-Ranta taustoittaa.
Elettiin marraskuuta 2022, kun Cameron Wakelta oli mennyt Emma Väreen valmennuksessa hankoside.
– Se meinattiin lopettaa, mutta päätin, että otan sen yksin omistukseen. Se meni kahdeksi kuukaudeksi Minna Rampalle vesikävelyyn, että ”hankkarivamma” parantuisi, Uusi-Ranta jatkaa. Sitten tuli puhelu, joka tarkoitti, että ilmajokisesta joko tulee tai ei tule ravihevosen valmentaja.
– Niina Kaijanniemi ilmoitti, että he muuttavat työn perässä Ranskaan. Vaihtoehtona oli, että hevoset lopetetaan tai otat ne itse. Valitsin jälkimmäisen.
Alussa valmentajaksi kirjattiin ylistarolainen Juha Punkari.
– Hän on tuttu työasioista vuosien aikana, Uusi-Ranta kertoo.
Valmentajalisenssikurssin Uusi-Ranta kävi menneen talven aikana. Cameron Wakesta miehellä on suuria odotuksia. Hevosille tärkeät sukulinjat tulevat aina esille.
– Sehän on Maharajahista, joten hyvästä isästä se on, omistaja toteaa.
Syntymäpäivälahjat äidille
Uusi-Rannan markilla on kaksi hevosta ja poni. Lämminverinen Cameron Wake, Ruotsin kylmäverinen Tåga Odin sekä MK-Fortune Rowen-poni. Niillä on tilaa liikkua ja syödä laitumilla.
– Hevoset tulivat meille 27.4.2023. Päivä on äitini syntymäpäivä. Hän kysyikin, että onko nämä lahjoja hänelle, Uusi-Ranta nauraa.
Mies piti kotitilallaan sikalaa vuoteen 2000 asti. Nyt tiloissa ovat hevoset talven ajan. Kesällä peltojen vieressä on koppi, jossa ne voivat olla pois auringonpaisteesta.
Yleensä vaikeasti muistettavilta ulkolaisnimistä hevosille keksitään kotiolosuhteisiin lempinimet. Cameron Wake on ”Veikko” ja Tåga Odin ”Tooka”. Isännän mukaan hevosten ja ponin kohdalla on selvä hierarkia.
– Tooka on aina ensin joka asiassa. Veikko on hidas syömään. Poni on virkeä heidän seurassaan. Hyvin he tulevat toimeen keskenään.
Uusi-Ranta näkee hevosen ja ihmisen lähtökohdat kilpakentillä hyvin samanlaisena.
– Kun mieli on hyvä, niin aina on paremmat mahdollisuudet pärjätä.
Perheeseen tulee kengittäjä
30-vuotias Aleksi Uusi-Ranta kiinnostui isänsä kanssa samassa ruletissa hevosista ja niiden kanssa toimimisesta.
– Käyn Kaustisilla koulua ja ensi kesänä olisi tarkoitus valmistua kengittäjäksi, Aleksi Uusi-Ranta toteaa.
Tavoitteet ovat kirkkaat.
– Kengittäjä ammattina ja valmennuksesta enempi harrastus.
Uusi-Rannat pitävät ympäristön treenimahdollisuuksia kohtuullisen hyvinä.
– Ajan treeniä tässä lähellä niillä teillä, missä ravikuningas Akaasialla ajettiin. Vaihtelevat maastot virkistävät hevosen mieltä. Lisäksi käymme Seinäjoen Raviradalla ja Käräjävuoressa ajamassa ja uittamassa, Martti Uusi-Ranta kertoo valmennuskuvioista.
Hän myös kuuntelee muita.
– Kyllä neuvojia riittää, mutta loppupelissä kaikki on päätettävä itse. Pitää seuloa neuvot.
Cameron Wake on ollut alkukauden melko hyvässä vauhdissa.
– Aika hyvin aloittelevista käsistä. Varmaan oma painitausta vaikuttaa siihen, että tiedän tämän olevan pitkäjänteistä työtä ja toisaalta laitan itselle tavoitteet valmennuksessa.
Uusi-Rannat ovat saaneet apuja myös Jari Autiolta ja Katja Luomalta, jotka ovat ajaneet Cameron Wakea.
Painitaustaa ja koneurakointia
Martti Uusi-Ranta tiedetään ainakin Ilmajoella takavuosien kreikkalais-roomalaisen ja vapaan tyylin painijana. Painiurasta mieleen ovat jääneet EM-painit, lukuisat SM-mitalit sekä Turun SM-painit 40 vuotta sitten.
– Olin 1987 junioreiden EM-kisoissa kuudes vapaassa. SM-mitaleja on 30–40.
Legendaarisen painivalmentajan Seppo Yli-Hannukselan valmentavilla riittää mitaleita.
– Olen hänen valmennuksestaan ensimmäinen Suomen mestari. Kulta on Turusta 1984, Uusi-Ranta kertoo.
– Pidin kolme vuotta taukoa ja tein comebackin 1995. Voitin ensin vapaapainissa Suomen mestaruuden ja samana vuonna myös kreikkalais-roomalaisessa, mies jatkaa.
57-kiloisissa paininut ja 28-vuotiaana painin lopettanut Uusi-Ranta sanoo, että laji jäi perheen arkeen, vaikka hän itse lopetti.
– Tytär Emilia kiinnostui painista ja voitti kaksi EM-mitalia. Hän paini silloin Petra Ollin kanssa samaan aikaan.
Martti Uusi-Rannan siviilityö on koneurakointi.
– Tein jo sikala-aikana lumi- ja maansiirtotöitä traktoreilla. Toiminta on kasvanut. 2008 tuli ensimmäinen kaivinkone ja nyt niitä on viisi, Uusi-Ranta ynnää.
Yrityksellä on myös poravaunu, jolla porataan kallionreikiä. Asiakkaana on muun muassa Ilmajoen lunta.