Iloa ja rakkautta rakentamassa

Uuden seurakuntakeskuksen tilaohjelma saatiin valmiiksi, siitä keskusteltiin kirkkovaltuustossa asti. Kiinteistö on kooltaan vanhaan nähden puolikas. Siihen liitetään vielä virastotalonkin toiminnot. Silti uskon, että saamme entistäkin toimivamman talon.

Uudesta seurakuntakeskuksesta suunnitellaan kolmijakoista. Pääsisäänkäynnistä tullaan aulaan, jonka toivotaan tulevan kohtaamisen paikaksi. Siellä on työntekijöiden kohtaamista varten sopivat tilat. Siellä on rakennuksen sydän, keittiö. Ja siellä on käynti rakennuksen toiseen osaan, saleihin. Saleja on kolme. Ne voidaan yhdistää tai erottaa tarpeen mukaan. Yksi saleista varustetaan pienryhmille, kerhoille ja omatoimisille tilaisuuksille sopivaksi. Kolmannen tilakokonaisuuden muodostaa henkilökunnan työtilat, jossa on kolme tiimityötilaa työaloittain.

Seuraavaksi kilpailutetaan urakoita, muun muassa arkkitehtisuunnittelu. Tavoitteena on aloittaa rakentaminen ensi keväänä, valmista voisi olla vuoden 2026 aikana. Valtuusto asetti raamiksi neljä miljoonaan euroa, puhutaan siis seurakunnalle mittavasta hankkeesta. Lainaakin tarvitaan noin miljoona. Sen kanssa pystymme elämään, enempi velka tarkoittaisi jo haasteita käyttötaloudelle.

Kirkossa remontti etenee. Eteiset on remontoitu, ja moni onkin kehaissut työn laatua ja sitä, että sisäilma on parantunut. Sakastikin on jo viimeistelyvaiheessa. Seuraavaksi kirkossa alkaa urkuremontti, minkä vuoksi syyskuusta alkaen kirkossa soi tilapäisesti digitaaliset urut. Ne kuulostavat onneksi yllättävän hyviltä. Kirkkoon on suunnitteilla muitakin toiminnallisia muutoksia. Arkkitehti on jo hahmotellut erilaisia vaihtoehtoja esimerkiksi kirkkokahvien järjestämistä varten. Kirkosta pyritään saamaan lisäksi entistä turvallisempi ja saavutettavampi. Muutokset pyritään tekemään niin, että kirkko säilyy kirkkona, sen yleisilme säilyy ennallaan. Silti parasta suojelua on vaalia rakennuksen monipuolisen käytön mahdollistamista. Muutoksia tuodaan päätöksentekoon jo ensi vuotta silmällä pitäen.

Uusin rakennuksemme on saanut nimen Iltarusko-kappeli. Se on valmis ja jo käytössä. Se siunataan kulttuuripyöräilytapahtuman yhteydessä, silloin sen kappeliosassa on myös avoimet ovet. Tervetuloa tutustumaan sen kauniiseen puiseen sisustaan, joka antaa katosta valon paikkaan, jossa hyvästellään rakkaita. Se on kaunis kuva kirkon olemuksesta. Pienen palan historiaa Iltaruskoon tuo vanhan pappilan laudoista tehty risti.

Muitakin hankkeita on vireillä. Sen tähden talousjohtaja on laatinut kiinteistöstrategian, joka juuri hyväksyttiin valtuustossa. Talousjohtaja on siinä kiteyttänyt seurakunnan tuntoja seuraavasti: ”Kaikki seurakunnan omistuksessa olevat rakennukset ovat kunnossapidon arvoisia ja ne pidetään toimintaa palvelevassa kunnossa.” Synkistä ajoista on nyt päästy eteenpäin. Ilmajoen seurakunnalla on ovet auki. Sen seinät kaikuvat ilosta, salit on täynnä rakkautta. Seurakuntaan voi tulla pakoon maailman myrskyjä. Uusia unelmia toteutetaan, tärkeitä muistoja vaalitaan. Rakennukset merkitsevät meille pyhän kohtaamista. Me rakennamme Ilmajoen paikallista seurakuntaa, joka toimii ja kutsuu sisään.

Taivaallinen Isämme siunatkoon jokaista, joka tiloihimme sisään löytää!

Jani Latva-Nikkola
kirkkoherra