Polkupyörä vaatii huolenpitoa
Kaksi ilmajokista pyörähuoltoyrittäjää kertoo vinkkejä kevään kynnyksellä.

Pyöräilykausi on pikkuhiljaa alkanut, mikä näkyy Ilmajoenkin katukuvassa kasvaneena fillaroijien määränä. 90-luvun lähtien Asevelikylässä Koskenkorvalla polkupyöriä huoltanut ja korjannut Markku Sivula tietää, millaisia toimia pyöräilijän kannattaa menopelilleen tehdä, kun sen ottaa esille talviteloilta.
– Vaihteiden toiminta kannattaa tarkistaa ja putsata niitä sen verran, mitä pystyy. Jos pyörässä on kappavaihteisto (eli napavaihteisto), sitä ei kannata pestä painepesurilla. Se menee nimittäin rikki, jos sen sisälle pääsee vettä, Sivula kertoo.

Oksimäessä Ilmajoen Pyörähuolto -nimistä 4H-yritystä pyörittävä Onni Heikkilä lisää keväthuoltolistaan ruuvien ja mutterien kireyden varmistamisen. Muita perustoimenpiteitä ovat renkaiden kunnon ja ilmanpaineiden tarkistaminen.
– Käsituntumallakin pääsee aika pitkälle, ellei omista rengaspainemittaria. Liian tyhjät renkaat huomaa siitä, että pyörä on raskas polkea. Jarrujen kunto on turvallisuuskysymys, Heikkilä toteaa ja neuvoo tarkistamaan jarrupalat kulumien ja kovettumien varalta.
Palojen täytyy olla myös oikein kohdistetut. Muuten jarruvoima voi heikentyä.
Lisäksi tärkeää on ketjujen voitelu. Sivula suosittelee käyttämään öljyn sijasta ketjusprayta.
– Öljy sitoo likaa ketjuihin ja rattaisiin, ja sillä ne menevät hyvin äkkiä entisiksi. Pinnojen kireyskin kannattaa tarkastaa, jottei pyörä menisi mutkalle, mies muistaa.
Polkupyörä kannattaa pitää puhtaana koko ajokauden ajan. Suosituslistalla on myös sateelta suojaava säilytyspaikka. Fillarifiksaajat muistuttavat, että tällaisista perusjutuista huolehtimalla pyörä pysyy pidempään kunnossa ja toimii paremmin. Siten säästyy helpommin suuremmilta ja kalliimmilta remonteilta.
Seuraa kuntoa
Heikkilä suosittelee tekemään isomman huollon ainakin kerran vuodessa ja muistuttaa, että pyörän kuntoa on hyvä tarkastella pitkin ajelukautta.
– Esimerkiksi se ruuvien ja mutterien kireys kannattaa tarkistaa silloin tällöin. Se on tärkeää ihan turvallisuuden takia – ettei vaikka rengas lähde irti kesken ajon, hän painottaa.
Korjaajat neuvovat seuraamaan, kuuluuko pyörästä ylimääräisiä ääniä tai onko sillä ajaminen muuttunut raskaaksi. Elleivät perustoimenpiteet auta, menopeli saattaa tarvita perusteellisempaa huoltoa. Jos on itse epävarma viasta tai korjaustaidoistaan, voi harkita ammattilaisen apua.
– Perusteellisen korjauksen ja huollon hyötynä on pyörän käyttöiän pidentyminen, Sivula sanoo.
Uudelle pyörälle suositellaan ensihuoltoa noin 200 ajokilometrin jälkeen. Siinä tarkistetaan muun muassa pinnojen kireys, vanteiden suoruus, jarrujen toiminta sekä ketjun ja vaijereiden säädöt.
– Ei ikinä uskoisi, kuinka paljon vaijerit voivat venähtää siinä aluksi, Sivula päivittelee.
Jos pyörän haluaa viedä ammattilaisen huoltoon ennen kevään kruisailuja, se kannattaa tehdä jo ennen ajokelien parantumista. Näin voi välttää sesongin alun ruuhkat.