Sinulle, joka et näe elämälläsi tarkoitusta

Nuori neito. Kauniina päättäjäisaamupäivänä kinasit itkunsekaisesti ja äänekkäästi kaverisi kanssa. Et nähnyt elämälläsi tarkoitusta, kuoleman mainitsit. Kaverisi väitti vastaan. En kuullut tarkemmin. 

Katsot nuoruudesta käsin. Menetitkö rakkautesi, toivosi tulevaisuuden ammatista, vai oletko ymmälläsi maailman houkutusten ja uusien vaateiden edessä? Mikään ovi ei tunnu olevan sinulle avoinna.

Aivan niin: Ne ovet, joita meille tarjotaan ja mainostetaan, ovat toisten ovia, eivätkä välttämättä sovi sinulle, ainutkertaiselle. Ketään muuta ei ole luotu juuri sellaiseksi kuin sinä, eikä juuri sellaiseksi kuin minä. Meillä on oma erityisyytemme, jota ei kukaan muu voi korvata. 

Kukaan ei nuorena, eikä vielä myöhemminkään näe, mitä on tulossa. Asioita, mahdollisuuksia, tehtäviä, joita ei ikinä arvaisi. Ihan kuten puun taimi ei voi etukäteen tietää, miten isoksi se kasvaa, mitkä eri lajien linnut laulavat ja pesivät sen oksilla, mitä hedelmiä se tuottaa. Sekään ei tiedä, miten isolle joukolle se tulee olemaan tässä maailmassa tärkeä, jopa elintärkeä, juuri omana itsenään omalla paikallaan.

Vasta vanhempana alamme nähdä, mikä oli omassa elämässä tarkoitus, miksi olivat ne monet koukerot, jotka tuntuivat sillä hetkellä hetteiköltä. Suolta, jolta ei voi nousta.  Kaikesta opimme, vähitellen. Sille on suotava aikaa. Elämän aika. 

Kun kaikkialla on ”seinä pystyssä”, voi hokea, kuten minä aikanaan: ”Mua ei lannisteta! Auta Jumala!” Voi rukoilla. Ei tarvitse hienompien sanojen puutteessa kuin sanoa tosissaan: ”Jeesus auta.” Ihan ihmeellisesti olen itse saanut avun moninaisten vastoinkäymisten syvyydessä, myllyssä, josta kollegat ihmettelivät, miten olet vielä hengissä.

Ellet usko Jumalaan, voit pyytää: ”Näytä, jos olet olemassa.” Hän näyttää paitsi luomakunnan kaikille eri tasoille ulottuvassa täydellisyydessä ja kauneudessa, myös vastauksessaan, kun tosissaan pyydämme.    

Elämä ei ääneen kerro tarkoitustaan. Silti voi tehdä tekoja, joilla on merkitys. Niin sanotut pienet teot ovatkin suuria. Esimerkiksi, kun poimii maasta muovi- tai metalliroskan tai tölkin, niin samalla pelastaa jonkun eläimen tuskalliselta kuolemalta. Siitä teosta voi iloita.

Merkitystä löytyy, kun varjelee elämää ympärillään ja suojelee luontoa. Sinä tietänet tuhat tapaa siihenkin. Siitä saa hyvää mieltä ja tarkoitusta päiväänsä, vaikka muuten olisikin hukassa. Tämä toimii myös silloin, kun kaikki on hyvin.  

Marita Henriksson