Vuorohoidon määritelmää tarkennettiin
Kunta linjasi aluehallintoviraston ohjeiden mukaan varhaiskasvatuksen vuorohoitoa.

Ilmajoen kunnan varhaiskasvatuksessa tarjotaan vuorohoitoa kahdessa päiväkodissa.
– Käpälämäki on auki ympäri vuorokauden ja Tammikuhnala hoitoaikavarausten mukaan kello 4.30–23. Vuorohoito ei ole subjektiivinen oikeus, vaan tarve pitää todistaa. Aluehallintoviraston ohjeen mukaan tätä saa kysyä vanhemmilta kerran lukuvuoden aikana, varhaiskasvatusjohtaja Saija Keski-Heikkilä kertoo.
Vuorohoidoksi katsotaan varhaiskasvatus, jota annetaan arkisin kello 17.15 ja aamukuuden välillä sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä. Tarve vuorohoitoon voi syntyä vanhempien vuorotyöstä tai päätoimisesta opiskelusta. Tarve voi olla säännöllistä tai satunnaista. Nykyajan työelämä asettaa vaatimuksia myös varhaiskasvatuksen järjestämiselle.
– Epätyypillinen työ lisääntyy ja sen myötä myös vuorohoidon tarve. Jos vanhempi työskentelee esimerkiksi nollatuntisopimuksella, kutsu töihin voi tulla lyhyellä varoitusajalla, Keski-Heikkilä tietää.
Hän on päivittänyt ohjeet päiväkodeille, jonne vuorohoidon tarpeista kerrotaan.
– Tarve vuorohoidosta viikonlopulle pitäisi ilmoittaa saman viikon maanantaina kello 24 mennessä. AVI on ohjeistanut, että viime hetken muutokset ja varaukset otetaan huomioon, ja vuorohoitoa on järjestettävä.
Vapaa-ajan harrastusten takia lasta ei voi tuoda vuorohoitoon.
– Työ tai päätoiminen opiskelu ovat päteviä perusteita vuorohoidolle. Jos tulee ajatus, että vanhemmat käyttävät vuorohoitoa osallistuakseen harrastustoimintaan, voidaan asiasta kysyä. Muuten tarve selvitetään kerran lukuvuodessa, Keski-Heikkilä tarkentaa.
Varhaiskasvatukselle uusi tietojärjestelmä
Kunta on hankkinut uuden toiminnanohjausjärjestelmän varhaiskasvatuksen palveluihin.
– Järjestelmää asennetaan ja vielä on testiajo ennen kuin se otetaan käyttöön toukokuun alussa. Tämän VESA-palvelun kautta sitten haetaan päiväkotipaikkoja. Niitä ei tällä hetkellä pysty hakemaan sähköisesti, Keski-Heikkilä sanoo.
Järjestelmä vaatii vahvan tunnistautumisen pankkitunnuksilla Suomi.fi-palvelussa.
– Jos perheellä ei ole pääsyä nettiin, hakemuksen voi hoitaa myös paperilla.
Uuden palvelun kautta tulee tieto varhaiskasvatuspaikasta. Palvelussa vanhemmat pystyvät myös muun muassa ilmoittamaan tulotietojen muutokset ja ottavatko paikan vastaan. Varhaiskasvatuksen työntekijät perehtyvät järjestelmään huhtikuun aikana.
– Vastaava palvelu on käytössä esimerkiksi Kurikassa, joten saamme sieltä tarvittaessa tukea ja turvaa.
Ilmajoella ei aiota siirtyä maksuttomaan varhaiskasvatukseen, kuten naapurikaupungissa Kurikassa, joka tätä näyttävästi markkinoi.
– Meillä ei ole nähty siihen tarvetta. Varhaiskasvatusmaksutuotot ovat vuosittain noin 450 000 euroa, Keski-Heikkilä kertoo.
Aiemmin uutisoitiin, että Ilmajoen varhaiskasvatuspaikkojen täyttyessä voidaan tarvita tilapäisesti palveluseteliä, jolla paikan saa hankkia Seinäjoelta tai Kurikasta.
– Palveluseteliä on tarvittu kerran tai pari. Ilmajoelta löytyy paikkoja tällä hetkellä muun muassa Munakan päiväkodista.