Nuorten tyttöjen ei missään nimessä tarvitse meikata

Kaikkihan alkaa siitä, että pienet tytöt lataavat Tiktokin, näkevät trendaavia tuotteita ja haluavat niitä kokeilla. Tästä johtuu, että he alkavat käyttää enemmän ja enemmän tuotteita, jotka eivät heille sovellu.

Tytöt menevät meikkikauppaan, jollainen on esimerkiksi Amerikassa Sephora, jossa he käyttävät satoja tai jopa tuhansia dollareita ihonhoitotuotteisiin, kuten rasvoihin, seerumeihin ja ikääntyvälle iholle tarkoitettuihin retinol-öljyihin, sekä kuoriviin naamioihin ja tippoihin. Sen lisäksi he ostavat tuotteita kalliilta merkeiltä, joita en itse edes osaisi nimetä.

Ongelmana on myös se, että he tuhoavat kauppojen omaisuutta, mikä tuottaa monia tuhansia dollareita häviötä. Tytöt ostavat myös kalliita meikkejä, kalliilta merkeiltä, joita ei ole tarkoitettu heidän ikäisilleen. Ongelma on myös tullut ilmi NORMAL-liikkeessä Suomessa. Ongelmaa ei todennäköisesti olisi, jos he käyttäisivät omaa rahaa, mutta he käyttävät vanhempiensa rahaa.

Vanhemmat päästävät lapsensa sosiaaliseen mediaan aivan liian aikaisin, varsinkin ilman valvontaa. Lapset haluavat olla kuin vanhemmat tytöt ja aikuiset naiset, koska he ovat varmasti tyttöjen mielestä siistejä. Tämä johtaa siihen, että nuoret tytöt meikkaavat ja hoitavat ihoaan kalliilla tuotteilla, mikä ei ole tarpeellista.

Mielestäni alle teini-ikäisten ei tarvitse meikata eikä heillä tarvitse olla monimutkaisia ihonhoitorutiineja. Ikävuosien 12 – 13 kohdalla on hyvä aika aloittaa meikkeihin tutustuminen. Mutta toisaalta, kenenkään ei tarvitse meikata, varsinkaan alle 13-vuotiaiden.

Jos jotain aiotte lapsellenne ostaa, ostakaa lähes mitä vain muuta kuin meikkejä ja ihonhoitotuotteita. Mutta jos on palava tarve, aloittakaa vaikkapa ripsivärillä ja huulikiillolla.

Asian voisi korjata, jos vanhemmat eivät päästäisi lapsia someen nuorina, jotta nämä voisivat nauttia lapsuudestaan. Toisin sanoen, ongelma ei ole lapsissa, vaan lasten vanhemmissa. Ongelmaan auttaisi myös se, että vanhemmat eivät osta lapsilleen mitään ihmeellistä. Huulikiillot, huulirasvat, kasvonaamiot ja kasvorasvat ovat mainioita vaihtoehtoja alle teini-ikäiselle tytölle.

Siiri Saunamäki, 8H
Jaakko Ilkan koulu