Ruutuaikaa pitäisi vähentää

Ihmiset käyttävät nykyään liikaa puhelimia. Suomalaisten keskimääräinen ruutuaika on 4,5 tuntia päivässä, joka on huomattavasti liikaa. Liiallinen ruutuaika vaikuttaa melkein kaikkeen, kuten keskittymiskykyyn, unenlaatuun ja mielenterveyteen. Muille on huomattavasti vaikeampi puhua, kun he ovat uppoutuneita omiin puhelimiinsa ja tuntuu, että he eivät ole kunnolla läsnä.

Puhelin on hyvä siinä mielessä, että netissä voi tutustua uusiin ihmisiin ja pitää kaverisuhteita yllä sielläkin. Liiallisen ruutuajan seurauksena koulunkäynti on kuitenkin vaikeaa. Oppilaat valvovat liian myöhään puhelimen tai muun älylaitteen takia, yöunet jäävät liian lyhyiksi ja silloin väsyttää koulussa. On vielä vaikeampi keskittyä, jos on puhelinaddikti ja on vaikea pysyä puhelimesta erossa.

Suositeltu ruutuaika on kaksi tuntia päivässä, ja parasta olisi, jos käyttäisi mahdollisimman vähän puhelinta, tietokonetta ja muita älylaitteita. Puhelimen voisi viedä toiseen huoneeseen tai mahdollisimman kauas makuuhuoneesta, jotta saisi nukuttua kunnolla eikä olisi pakollista tarvetta katsoa sitä. Voisi myös aloittaa vaikka uuden harrastuksen, jotta ruutuaika pysyisi mahdollisimman alhaisena.

Mielestäni olisi parempi, jos ihmiset ulkoilisivat enemmän, viettäisivät kavereidensa kanssa aikaa ja harrastaisivat kiinnostavia asioita eivätkä katsoisi omassa huoneessaan älylaitteita.

Anni Ala-Korpela, 8H
Jaakko Ilkan koulu